Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Opgeladen terugkomen van verlof?
Begin al voor je vakantie met ontstressen

Na een turbulent jaar waarin de ene crisis helaas overging in de andere, staan de meeste mensen te springen om een welverdiende vakantie. Of je nu in Nederland blijft of een verre reis maakt: vakantie staat vooral voor ontspanning, rust en echt even bijkomen. Niet iedereen lukt het echter om op vakantie lekker te relaxen. Slecht slapen, stress ervaren of zelfs ziek worden tijdens de eerste vrije dagen, komt regelmatig voor. Helemaal opgeladen thuiskomen is er dan helaas niet bij. Zorg er daarom voor dat je met onderstaande tips al vóór je vakantie actief gaat ontstressen. Dan kun je echt van je vakantie genieten en kom je ontspannen en met nieuwe energie weer thuis!

Stress of ziekte tijdens je vakantie: hoe kan dat?

Hoe kan het dat je lichaam ongezonde stress ervaart of zelfs ziek wordt, tijdens een periode die voor ontspanning staat? Volgens onderzoekers ontstaat vakantiestress of ziekte, doordat we te snel schakelen van ‘super druk’ naar ‘helemaal niets’. Veel mensen combineren een veeleisende baan met een druk privéleven. Om alle ballen in de lucht te houden maak je dagelijks veel adrenaline aan. Tijdens de vakantie gaat het lichaam echter in ruststand en neemt de aanmaak van adrenaline plotseling af. Hierdoor verbloemt deze stof niet langer de pijn, stress of vermoeidheid, die je tijdens je hectische dagelijks leven onderdrukt. Bovendien is er in je hoofd ook weer ruimte vrijgekomen om de signalen van pijn en vermoeidheid daadwerkelijk op te pikken. Het resultaat: een gestrest, vermoeid of ziek gevoel tijdens je vakantie.

Een stressvrije overgang van werk naar rust

Grote kans dat je het afgelopen jaar regelmatig op je tenen hebt gelopen en signalen van stress of vermoeidheid hebt genegeerd. Alles moet immers doorgaan: je werk, het gezin, trainen, sociale activiteiten… Herkenbaar? Dan is het leren opmerken en aanpakken van alarmsignalen een belangrijke eerste stap. Probeer ondanks je drukke leven korte momentjes in te plannen waarin je helemaal niets doet, al is het telkens maar vijf minuten. Geef je lichaam de kans om signalen van stress of vermoeidheid op tijd op te merken. Luister naar je lichaam en handel naar wat je voelt. Anders krijg je de rekening gegarandeerd gepresenteerd tijdens je vakantie.

Stress leren herkennen en verminderen is natuurlijk niet eenvoudig. Gelukkig kun je nog meer doen om stress of ziekte tijdens je vakantie te voorkomen:

  • Zorg voor een geleidelijke overgang van werk naar rust. Werk de laatste dagen voor je vakantie bijvoorbeeld halve dagen. Kan dat echt niet? Zorg er dan voor dat je de eerste vrije dagen niet languit op het strand gaat liggen, maar plan wat activiteiten in. Op die manier komt je lichaam minder abrupt in een ruststand terecht.
  • Je eerste vrije avond gelijk doorzakken in de kroeg? Heel gezellig, maar je in het zweet werken in de sportschool is een beter idee. Door te sporten herstelt je lichaam sneller van alle opgebouwde stress en bovendien neemt de aanmaak van adrenaline alvast wat af.
  • Het is natuurlijk logisch dat je tijdens je vakantie langer uitslaapt en geniet van de lokale specialiteiten. Probeer echter niet al te drastisch over te gaan op een andere leefstijl. Sta je normaal altijd om 06:00 op? Slaap de eerste dagen op vakantie dan niet onbeperkt uit, maar zet in de loop van de ochtend een wekker. Eet je altijd gezond? Probeer dan ook op vakantie voldoende water en voedingsstoffen binnen te krijgen. Natuurlijk is het heerlijk om tijdens je vakantie de boel even de boel te laten, maar wees wel slim en bouw je gewoontes langzaam af.

Ook ontstressen vóór je vakantie? Een heerlijke ontspanningsmassage maakt je helemaal zen. Boek hem hier bij een salon bij jou in de buurt!

Mentaal fit dankzij massages – QoQo Massage Clinics

Dit zijn de drie belangrijkste positieve invloeden van een massage op jouw mentale gezondheid

Een massage is niet alleen heerlijk ontspannend, maar biedt ook een oplossing voor veel lichamelijke klachten. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van gespannen spieren, rug- of nekpijn, kan een goede massage echt verlichting bieden. Maar wist je dat een massage ook een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid? Een massage helpt je niet alleen om lichamelijk fit te worden, maar juist ook mentaal. In deze blog leggen we uit hoe dat zit. 

1. Rust in je hoofd en beter slapen

De fysieke en mentale effecten van een massage zijn nauw met elkaar verbonden. Doordat je tijdens een massage lichamelijk ontspant, komt ook je geest tot rust. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je hartslag wordt trager: hierdoor ervaar je rust in je lijf maar vooral ook in je hoofd. Uit studies blijkt dat massages helpen om beter te slapen en je energieker te voelen. Wanneer je regelmatig een goede massage neemt, heeft dit zelfs een langdurig positief effect op je psychische gezondheid. Wil je meer rust in je hoofd en meer energie overhouden? Zorg dan dat massage een vast onderdeel van je levensstijl wordt! 

 2. Meer oxytocine, minder stress

In stressvolle situaties maakt je lichaam verschillende hormonen aan, waaronder adrenaline en cortisol. Deze hormonen helpen je om in gevaarlijke situaties snel en goed te handelen. Wanneer je langdurig stress ervaart, krijg je echter te hoge cortisol levels in je bloed. Dit zorgt voor lichamelijke klachten en is schadelijk voor je mentale gezondheid. Je slaapt bijvoorbeeld slechter, bent somber en voelt je gestrest of angstig. Om je mentaal goed te voelen is het dus belangrijk om je cortisol levels laag te houden. Een massage helpt daarbij. Tijdens de behandeling wordt namelijk de aanmaak van het hormoon oxytocine gestimuleerd. Dit is de tegenhanger van cortisol en heeft allerlei stress verlagende effecten. Door de aanmaak van dit hormoon krijg je niet alleen een fijn en ontspannen gevoel, maar ervaar je op de lange termijn ook minder angst en stress.

3. Positieve invloed op je stemming en zelfvertrouwen

Regelmatig gemasseerd worden heeft tot slot ook een positieve invloed op je gemoedstoestand en kan zelfs je zelfvertrouwen verhogen. Hoe werkt dat? Uit een aantal studies blijkt dat je dopamine- en serotoninewaarden tijdens een massage stijgen. Dopamine en serotonine zijn neurotransmitters, simpel gezegd stoffen die signalen overdragen in de hersenen. Beide stofjes zijn belangrijk om je gelukkig te voelen en plezier te ervaren.

Zo is serotonine een echt ‘geluksstofje’: de aanmaak van deze stof heeft een positieve invloed op je stemming, zelfvertrouwen en slaap. Dopamine speelt een rol in het beloningscentrum van je brein. De stof maakt het mogelijk om je tevreden te voelen en genot te ervaren. Doordat een massage de aanmaak van beide stoffen stimuleert, voel je je dus gelukkiger en zit je beter in je vel.

Een massage helpt dus om mentaal fit te worden en dit merk je al na de eerste behandeling. Voor een langdurig effect boek je het liefst regelmatig een massage, waarbij je start met een reeks opeenvolgende behandelingen.

Direct een massage boeken? Hier vind je een salon bij jou in de buurt!

Related Posts