Gabrielle: Met masseren laad ik mensen op – en zij mij - QoQo Massage Clinics

Gabrielle: Met masseren laad ik mensen op – en zij mij

Gabrielle: Met masseren laad ik mensen op – en zij mij

Werken als masseuse vermoeiend? Niet voor Gabrielle Barros Martins (38). Zij merkt dat ze er juist meer energie van krijgt. Voor Gabrielle is masseren een creatief proces, waarbij haar handen haar de weg wijzen. 

 

Is masseren voor jou je werk of je passie?

‘Mijn passie, absoluut! Eigenlijk zie ik het niet eens echt als werk. En dat terwijl QoQo Massage Clinics twee jaar geleden enigszins toevallig op mijn pad kwam. Na een lange reis zocht ik werk, een vriendin tipte QoQo. Tijdens de opleiding merkte ik al snel dat masseren meer voor me was dan alleen een interesse. Binnen no time was het mijn passie.’ 

Waar zit ‘m die passie dan in?

‘Met een massage laad ik mensen op, maar zij laden mij óók op. Ik krijg er ontzettend veel energie van. Daarnaast vind ik het heel mooi bij te dragen aan het welzijn van mensen. En dat doe je met een massage. Het meest voel ik dat bij zwangerschapsmassages. Ook al ben ik zelf geen moeder: zodra ik een zwangere vrouw masseer, komt er bij mij een soort oerkracht naar boven. Mijn handen worden nog warmer dan normaal. Al mijn voelsprieten gaan aan en ik wil er alles aan doen om de aanstaande moeder te geven wat ze nodig heeft. Geweldig om te ervaren!’

Hoe ga jij te werk als masseuse?

‘Voor mij is masseren een creatief proces. Wellicht heeft dat te maken met mijn achtergrond als beeldend kunstenaar. Als ik masseer, nemen mijn handen het over van mijn geest. Ze weten gewoon waar ze naartoe moeten. Ik kom eigenlijk in een soort creatieve flow terecht. Tijdens de massage let ik veel op non-verbale signalen. Hoe ademt iemand? Wat voor tekenen geeft het lijf? Soms heb je helemaal geen woorden nodig om aan te voelen waar iemand behoefte aan heeft.’

Welke klachten of problemen kom je het meeste tegen bij klanten?

‘Overbelasting, zowel mentaal als fysiek. Dat merk je vooral aan spanning in de nek en schouders.’

Waarom helpt een massage bij overbelasting?

‘Massages – vooral op regelmatige basis – kunnen veel meer betekenen dan mensen zich realiseren. Het is niet ‘zomaar eventjes’ ontspannen. Een massage werkt namelijk langer door dan alleen dat uurtje bij mij op de massagetafel. Tijdens een massage kom je tot diepe rust en word je zelfherstellend vermogen aangesproken. Het maakt je bovendien bewuster van je lichaam en houding.’

Geef je klanten extra adviezen mee?

‘Zeker, mits ze daar behoefte aan hebben. Een massage is goed voor je lijf en geest, maar daar hoort ook een gezonde levensstijl bij. Mensen met een kantoorbaan adviseer ik bijvoorbeeld om meer te bewegen en te strekken tijdens het werken. En klanten met stress of spanningshoofdpijn geef ik de tip om koffie en suiker een tijdje te laten staan. Daar krijg ik vaak positieve feedback op.’

Masseren is fysiek best zwaar. Hoe zorg je dat je dit aankunt?

‘Voor dit werk is een sterk lichaam belangrijk. En je moet weten hoe je je lijf het beste gebruikt.

Maar dat vind ik juist zo leuk, ik ben er zelf nog gezonder door gaan leven. Ik eet voedzaam, zorg voor een goede nachtrust en let op mijn houding.’

Leer je zelf nog wat bij over mensen door ze te masseren?

‘Joh, ik leer elke dag nog zoveel van mijn klanten! We krijgen hier ongelooflijk veel verschillende mensen op onze massagetafels. Daardoor krijg je meer inlevingsvermogen en begrip voor mensen. Dat is een fantastische bonus van dit werk.’