Jacqueline: Masseren ontspant mij ook, ik vergeet alles om me heen - QoQo Massage Clinics

Jacqueline: Masseren ontspant mij ook, ik vergeet alles om me heen

Jacqueline: Masseren ontspant mij ook, ik vergeet alles om me heen

Jacqueline (25) is naast masseuse bij QoQo Massage Clinics ook student geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘Mijn kennis over de anatomie en het bewegingsapparaat van het menselijk lichaam komt goed van pas tijdens het masseren.’

 

Je kwam ooit bij QoQo binnen als klant, maar nu werk je er. Hoe is dat gegaan?

‘Voorheen woonde ik letterlijk naast de QoQo Massage Clinic aan de Oostzeedijk. Als student geneeskunde ging ik in drukke tijden vaak naar QoQo. Dat deed me dan zó ontzettend goed. Bovendien heb ik vanuit mijn studie natuurlijk veel interesse in zorg en welzijn. Dus toen ik zag dat ze mensen zochten dacht ik: waarom niet?

Ik vind het mooi om te zien dat ik mensen met klachten zoals rugpijn en hoofdpijn kan helpen door ze te masseren.’

Een studie medicijnen is harde wetenschap. Een massage zit eerder aan de alternatieve kant. Past dat wel bij elkaar?

‘Ik vind dat die twee kanten elkaar juist goed aanvullen. Stel je voor: je hebt al lange tijd last van hoofdpijn en er zit geen schot in het traject bij de reguliere dokter. Als masseren dan wél verlichting geeft, zie ik vooral een hele goede reden om een massage te nemen.’

Heb je bij het masseren nog iets aan je studie geneeskunde? En andersom?

‘Als masseuse heb je best intiem contact met veel verschillende soorten mensen. Als arts heb ik dat later ook. Dus de ervaring die ik daar nu mee opdoe, komt dan goed van pas. Uiteindelijk wil ik psychiater worden. Tijdens mijn coschappen zie ik steeds meer mensen die kampen met een burn-out, wat ik vaak terugzie op de massagetafel. Ook hierin zie ik dat de reguliere en de alternatieve kant van de geneeskunde elkaar aanvullen. Bij het masseren helpt het bovendien dat ik tijdens mijn studie al veel heb geleerd over de anatomie en het bewegingsapparaat van het menselijk lichaam.’

Wat spreekt je zo aan in het werk?

‘Als ik vroeger een massage voor mezelf boekte, kon ik me daar de hele week zó op verheugen. Het was echt het hoogtepunt van mijn week. Ik vind het bijzonder om te weten dat dat voor mijn klanten misschien ook zo is. Soms hoor ik dat ook letterlijk terug. Zo masseerde ik laatst een man die veel last had van hoofdpijn. Tijdens de massage vertelde hij dat een relatiebreuk hem veel stress en slapeloze nachten opleverde. Op een gegeven moment verzuchtte hij dat hij zo toe was aan deze massage en dat hij in complete extase verkeerde. Dat is fantastisch om te horen.’

Hoe check je of degene die je masseert wel ontspannen is?

‘Daarvoor kijk ik altijd naar de handen. Als mensen zich diep ontspannen, dan hangen de handen er helemaal slap bij. Een extra bevestiging krijg je op het moment dat ze zich moeten omdraaien van hun buik naar hun rug. Doen ze razendsnel hun ogen open en draaien ze zich in een ruk om, dan zijn ze niet helemaal relaxt. Duurt het even voordat ze in beweging komen, dan zit het wel goed.’

Is er iets kenmerkend voor jouw masseerstijl? 

‘Wat ik veel terughoor van vriendinnen die ik heb gemasseerd, is dat ik een bepaalde rust uitstraal. Dat zou ik mijn personal touch noemen. Ik merk trouwens dat het masseren mij ook ontspant. Tijdens een massage focus ik helemaal op de klant en vergeet ik alles om me heen.’